**Een jaar met de Fujifilm X-H2s**
Een Versnelling in Sportfotografie


Als een enthousiaste sportfotograaf, heb ik het afgelopen jaar de mogelijkheden van de Fujifilm X-H2s mogen ervaren. Na jaren vastleggen van motorcross-evenementen als hobby, werd het voor mij in 2009 duidelijk dat mijn passie voor fotografie verder reikt dan alleen dit ene genre. Mijn lens strekte zich uit naar wegraces, motorcross, BMX en nog veel meer. De X-H2s bleek al snel een krachtige bondgenoot in mijn streven naar veelzijdigheid en topkwaliteit.

Krachtig en Duurzaam: De Fujifilm X-H2s


Met een APS-C-sensor en indrukwekkende snelheid, voortkomend uit de stacked CMOS-technologie, levert de X-H2s consequent resultaten die voldoen aan de hoogste normen. Eén van de meest opmerkelijke eigenschappen is het feit dat er geen sprake is van het storende “rolling shutter” effect, waardoor snelle bewegingen met uiterste precisie vastgelegd kunnen worden. De camera is niet alleen technologisch geavanceerd, maar heeft ook het vermogen om onderwerpen nauwkeurig te herkennen en te volgen.
Een aspect dat meteen opviel, is dat de X-H2s niet wordt gehinderd door het irritante black-out-effect dat vaak voorkomt bij de elektronische zoeker (EVF). Dit betekent dat mijn blik op de actie ononderbroken blijft, wat van onschatbare waarde is bij het vastleggen van snelle en dynamische momenten. Of het nu gaat om de razende snelheid van wegraces of de adrenaline van motorcross, de EVF van de X-H2s heeft een naadloze weergave die mijn focus nooit verstoort.
De body van de X-H2s voelt stevig en solide aan in de hand. De materialen die zijn gebruikt, zijn van hoge kwaliteit is bestand tegen de uitdagingen die ik tegenkom in de sport.Concurrentie

De X-H2s, het sportieve broertje van de X-H2, heeft bewezen dat het kan concurreren met de topmodellen van Canon en Nikon. Met een ongelooflijke beeldsnelheid van veertig frames per seconde, een eigenschap die ik persoonlijk niet vaak benut, toont de camera zijn krachtige buffercapaciteit aan.
Ik ben geneigd om deze op 5 of 7 beelden per opname te zetten, voor het geval ik toch snelle opeenvolgende opnames nodig heb.
Bovendien ondersteunt de camera zowel SD- als CFexpress geheugenkaarten, wat het geheel naar een hoger niveau tilt

Onderwerpsherkenning en gezichtsherkenning

De scherpte van beelden die de X-H2s produceert zijn ronduit indrukwekkend. Dit wordt verder versterkt door de geavanceerde onderwerpsherkenning en gezichtsherkenning. Vooral in mijn motorsportomgeving onderscheidt de camera moeiteloos bijvoorbeeld motoren van auto’s, wat resulteert in een slagingspercentage dat mijn verwachtingen keer op keer overtreft.
De samenwerking tussen gezichtsherkenning en onderwerpsherkenning draagt bij aan een vloeiende bediening, waardoor je je volledig kunt concentreren op het vastleggen van het perfecte moment.
Het instellen van de camera vereist enige inspanning en het loont de moeite om jezelf goed te verdiepen in de autofocusinstellingen. De vele aanpasbare knoppen op de camera bieden een scala aan mogelijkheden om de instellingen aan te passen aan jouw behoeften.

X-H2s Bouwkwaliteit

De weerbestendigheid van de camera is zonder twijfel een hoogtepunt. Gedurende twee dagen van heftige regen en modderige locaties bleef de X-H2s onverstoorbaar presteren. Het feit dat ik me geen zorgen hoef te maken over de impact van barre weersomstandigheden op mijn uitrusting geeft mij de gemoedsrust om me volledig te concentreren op het vastleggen van het juiste moment..

Batterijduur

De batterijduur van de camera heeft me op aangename wijze verrast. Door mijn keuze om uitsluitend gebruik te maken van de elektronische zoeker (EVF) en het scherm uit te schakelen, kon ik profiteren van de mogelijkheid het scherm dicht te klappen. Dit is voor mijn vakgebied belangrijk ter bescherming tegen stof en schade.
Met deze keuzes was ik in staat om tot wel 1400 foto’s te maken, zonder een batterijwissel te hoeven uitvoeren. Zelf maak ik gebruik van de VG-XH Vertical Power Handgrip, waardoor ik tijdens het fotograferen op de baan geen noodzaak heb om te wisselen. Deze indrukwekkende prestatie benadrukt nog verder de betrouwbaarheid van de X-H2s.

Mijn conclusie

Kortom, mijn 1e jaar met de Fujifilm X-H2s heeft mijn sportfotografie naar nieuwe hoogten gestuwd. De camera heeft zich bewezen als een onmisbare partner in het vastleggen van snelle, dynamische momenten met ongeëvenaarde beeldkwaliteit.
De Fujifilm X-H2s biedt niet alleen indrukwekkende prestaties op het gebied van beeldkwaliteit en snelheid, maar schittert ook in zijn duurzame constructie. De stevige body, weerbestendigheid en doordachte plaatsing van knoppen maken het tot een camera die zonder moeite de uitdagingen van intensieve sportfotografie aankan. Of het nu gaat om extreme weersomstandigheden of snelle acties, de X-H2s heeft bewezen een betrouwbare metgezel te zijn die klaar is voor elke uitdaging.

Arie Bon
Arie Bon fotografie
© 2023 www.ariebonfotografie.nl

Een vraag? stuur mij dan een email...

X